Loading...
 Start Page

Αγορά Χαλιών-Μοκετών

ΑΓΟΡΑ ΧΑΛΙΟΥ

 

Το πρώτο ερώτημα που έρχεται να προβληματίσει αυτόν που θέλει να στρώσει το σπίτι του είναι χαλί ή μοκέτα; Αυτό εξαρτάται τόσο από το προσωπικό γούστο του καθενός όσο και από τα χρήματα που σκοπεύει να διαθέσει. Ένα καλό χαλί είναι σαφώς ακριβότερο από μία οποιαδήποτε μοκέτα στις ίδιες διαστάσεις, αλλά η μοκέτα μπορεί να στρωθεί σε όλο το σπίτι ζεσταίνοντας το ακόμα περισσότερο. Βέβαια, όταν στρωθεί μια μοκέτα από άκρη σε άκρη είναι πολύ δύσκολο να ξεστρωθεί (γι' αυτό πολλοί τις κολλάνε στο πάτωμα μόνιμα), ενώ το χαλί μαζεύεται στο τέλος του χειμώνα. Για άλλους η ιδανική λύση είναι χαλιά που μοιάζουν με μοκέτα.

Η επιλογή, λοιπόν, προκύπτει από τον επιτυχημένο συνδυασμό αισθητικής, απόδοσης χρηστικότητας και κόστους που ανταποκρίνεται στον προσωπικό σας τρόπο ζωής.
Κάποιες πληροφορίες που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας πριν προβείτε στη συγκεκριμένη αγορά, ως προς την ποιότητα, το χρώμα και τη διάσταση του χαλιού (ή της μοκέτας).

 

Ποιότητα

Συνήθως, όσο καλύτερης ποιότητας είναι ένα μάλλινο χαλί τόσο πυκνότερο και σφιχτότερα δεμένο είναι, βοηθώντας το να είναι περισσότερο ανθεκτικό.

Σύγκριση, βέβαια, ως προς την πληθώρα των κόμπων (την οποία διακρίνουμε από την πίσω πλευρά του) μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα σε δύο όμοια χαλιά ή μοκέτες και όχι φυσικά ανάμεσα σε ένα χαλί και μια μοκέτα.

Αν επιλέξετε χειροποίητο χαλί

Ως προς τους κόμπους, μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας την ποιότητά τους, προσπαθώντας να βγάλετε έναν από αυτούς με ένα μυτερό αντικείμενο. Κανονικά δεν πρέπει να βγει. Ως προς το χρώμα τρίβοντας με ένα βρεγμένο λευκό πανί στη φορά του πέλους δεν πρέπει να ξεβάφει (εκτός από κάποιες ποιότητες). Η πολυπλοκότητα των σχεδίων ενός χαλιού και η τεχνική του κόμπου προδίδουν την καταγωγή του και καθορίζουν τον χρόνο κατασκευής και την τιμή του.

Μπορεί να παρατηρήσετε σε ένα χειροποίητο χαλί ότι το σχέδιο δεν είναι συμμετρικό ότι το χρώμα δεν είναι ομοιόμορφο ότι το χαλί είναι στραβό ή ότι έχει μακρύτερα ή καθόλου κρόσσια από την μία του πλευρά . Αν το χαλί είναι όντως χειροποίητο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο ελάττωμα. Συχνά, μάλιστα, προσδίδει γοητεία στο χαλί όταν, βαμμένο όπως είναι με φυσικές βαφές, έχει κάποια ανομοιομορφία

Συνήθως οι πωλητές εκθειάσουν ένα μεταξωτό χαλί. Δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από ένα μάλλινο. Μάλιστα, τα ολόμαλλα χαλιά είναι καλύτερα γιατί διαθέτουν περισσότερα φυσικά πλεονεκτήματα: Το πέλος τους δεν πέφτει, τα χρώματα διατηρούν τις αποχρώσεις τους, δεν λεκιάζουν τόσο εύκολα, δεν καίγονται, είναι πιο ανθεκτικά και ζεστά.

Το εντυπωσιακό με τα μεταξωτά χαλιά είναι ότι έχουν περισσότερη λάμψη. Άλλωστε, υπάρχουν και χαλιά μάλλινα με μεταξωτό περίγραμμα ή φόντο από μετάξι.

Υπάρχουν και τα κιλίμια που υφαίνονται σε αργαλειό, είναι μάλλινα ή βαμβακερά και δεν έχουν κόμπους.

Χειροποίητα είναι τα χαλιά που έχουν κόμπο στο χέρι ή έχουν υφανθεί στον αργαλειό,
όχι οι συνθέσεις που δημιουργούνται με κόλλα λινάτσα φόδρα φακαρόλλα και υλικά μη όμοια μεταξύ τους.

Στις μοκέτες, βέβαια, η ποικιλία στην ποιότητα είναι πολύ πιο μεγάλη από αυτήν των χαλιών. Αυτό γίνεται επειδή οι περισσότερες μοκέτες είναι είτε ακρυλικές ή μάλλινες (οι οποίες είναι και προτιμότερες) ή ακόμα και συνδυασμός μάλλινης με ακρυλική, σε πολλές παραλλαγές μεταξύ τους.

Πολύ της μόδας τελευταία είναι και οι μοκέτες τύπου shaggy, οι οποίες όμως είναι κατά κανόνα ακρυλικές και στερούνται τα φυσικά πλεονεκτήματα του μαλλιού.

Η ποιότητα του καθενός είναι καθοριστική για την τιμή του, αλλά σε κάθε περίπτωση τα χειροποίητα χαλιά είναι ακριβότερα από τα χαλιά μηχανής ή της μοκέτες.

ΑΓΟΡΑ ΜΟΚΕΤΑΣ

 

Οι μοκέτες χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες , για σπιτική χρήση και για επαγγελματική χρήση ( επιχειρήσεις , ξενοδοχεία , πλοία κλπ).

Οι μοκέτες για σπιτική χρήση παράγονται με πέντε διαφορετικούς  τύπους ύφανσης όπως , shaggy, ξυρισμένο πέλος / Saxony, ανάγλυφες , μπουκλέ / berber, scroll, ψάθες.

Πολύ  σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα λαμβάνουν μέρος οι διαφορετικές ποιότητες νημάτων που σε συνδυασμό με την πυκνότητα της  ύφανσης δημιουργούνται κατηγορίες μοκετών με  μέτρια ,καλή ή μέγιστη ανθεκτικότητα  χρήσης . Για να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει την κατάλληλη μοκέτα για το χώρο του , οι βιομηχανίες επινόησαν ένα σύστημα εικονιδίων που είναι σε θέση να πληρούν ένα μεγάλο αριθμό απαιτήσεων  , για να μπορούν να τοποθετηθούν και να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές περιβαλλοντικές χρήσεις .

Tο κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά απεικονίζονται με ένα  μοναδικό , ατομικό σύμβολο .

 

 

Μερικά από αυτά είναι :

elafria-i-peristasiaki-xrisi Ελαφριά ή περιστασιακή χρήση

metria-xrisi Μέτρια χρήση

metria-pros-entoni-xrisi Μέτρια προς έντονη χρήση

entoni-xrisi Έντονη χρήση

antistatiki Αντιστατική

agogimo Αγώγιμο

vradikausto-de-sintirei-tin-floga Βραδύκαυστο, δεν συντηρεί τη φλόγα

ypodapedia-thermansi Υποδαπεδια Θέρμανση

antoxi-se-karekles-me-rodakia Αντοχή σε καρέκλες με ροδάκια

idaniko-gia-skalopatia Ιδανικό για σκαλοπάτια

vathmos-poluteleias-1 vathmos-poluteleias-2 vathmos-poluteleias-3 vathmos-poluteleias-4 Βαθμός Πολυτέλειας

aneksitilos Ανεξίτηλο

ixoaporofitiki Ηχοαπορροφητική

den-diaxeei-ton-ixo Δεν διαχέει τον ήχο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΑ: Αρέθα 71,
τηλ. 2610 422921 & 2610 452931  

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: Παρ. Μαλέα, κ. Συχαινά,
τηλ. 2610 433666

E-mail: info@kyknos.gr

Copyright © 2012 - 2024 Καθαριστήρια, Ταπητοκαθαριστήρια στην Πάτρα - ΚΥΚΝΟΣ